Verwijzing via de WMO
Deze informatie is voor cliënten
Gemeenten ondersteunen mensen met een ziekte, beperking of autisme om zelfstandig te wonen en actief te zijn in de maatschappij. Dit is geregeld in de ‘Wet maatschappelijke ondersteuning'(WMO).
Wet maatschappelijke ondersteuning
In de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) staat dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor de ondersteuning van hun inwoners. Zij moeten hulp kunnen krijgen zodat zij zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. En mee kunnen doen aan de samenleving.
Wijkteam
Als jij of iemand die jou goed kent in Almere woont en denkt dat je ondersteuning kunt krijgen van Het Kompass dan kun je contact opnemen met het wijkteam. Je kunt langsgaan bij een spreekuur van het wijkteam in jouw wijk of telefonisch contact opnemen met 14 036. Of je vult online het meldingsformulier in.
Via de melding bij het wijkteam kun je een zorgindicatie aanvragen. Een WMO-consulent onderzoekt je hulpvraag en bekijkt of professionele begeleiding echt nodig is. Voor meer informatie zie de website van de gemeente. Nadat je via een WMO-consulent van de gemeente een indicatie hebt gekregen voor begeleiding van Het Kompass plannen we een intakegesprek in.
Het intakegesprek
Het intakegesprek vindt plaats bij ons op kantoor. Tijdens dit gesprek nemen wij je hulpvragen door. Ook bespreken we wat jouw doelen zijn en wat Het Kompass voor jou kan betekenen. Wij zijn verplicht een ID controle te doen. Wij zullen direct een dossier aanmaken in ons cliëntdossiersysteem. Je ontvangt van ons een inlogcode waarmee je toegang krijgt tot jouw eigen dossier. Ook vertellen we je hoe lang de wachtlijst op dat moment is.
Kennismakingsfase
Wanneer je aan de beurt bent en er een goede match is gemaakt zal er contact met je worden opgenomen om een kennismakingsgesprek in te plannen met één van onze ambulante begeleiders. Wij vinden het belangrijk dat wij tijd besteden aan de kennismakingsfase. Tijdens deze fase zullen wij de hulpvragen goed bespreken en heldere doelen opstellen. Deze doelen worden verwerkt in een zorgplan. Je begeleider rapporteert op die doelen in jouw dossier. Dit zorgplan wordt gedeeld met de WMO-consulent van de gemeente.
Zorgplan en evaluatie
Elke 3 tot 6 maanden zal er een evaluatie plaatsvinden. Hier sluit zowel je individueel begeleider als de WMO-consulent (vanuit de gemeente) bij aan. Er wordt dan besproken of je je doelen hebt behaald en/of er nieuwe doelen beschreven moeten worden.
De gemeente Almere vraagt een eigen bijdrage voor de Wmo-ondersteuning. Je ontvangt hierover informatie van het CAK. Het CAK heeft een abonnementstarief. Je betaalt maandelijks je eigen bijdrage, ook als je tijdelijk geen zorg of begeleiding ontvangt. De hoogte van de eigen bijdrage wordt jaarlijks landelijk vastgesteld.